SERBIO

Izašao je prvi broj Balkan Energy News

Features Interview with Janez Kopač, Director ...

BIORES – Održivi regionalni lanac snabdevanja drvnom biomasom

Nemačka vladina organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa još osam organizacija među...

Održana prezentacija "Biomasa kao deo budućeg energetskog sistema Srbije"

U Pančevu je 19.11.2014. u organizaciji Regionalne Privredne Komore Južni Banat u saradnji sa Nacion...

 • Izašao je prvi broj Balkan Energy News

  Ponedeljak, 30 Mart 2015 08:07
 • BIORES – Održivi regionalni lanac snabdevanja drvnom biomasom

  Sreda, 11 Mart 2015 15:00
 • Održana prezentacija "Biomasa kao deo budućeg energetskog sistema Srbije"

  Sreda, 26 Novembar 2014 08:20
 • Biznis Konferencija „Finansiranje projekata Energetske efikasnosti (EE) i Obnovljivih izvora energij...

  Nedelja, 16 Novembar 2014 12:29

PELET PRESA

Utorak, 11 Decembar 2012 22:02 Pročitano 50001 puta

Najvažniji radni organ pelet prese je matrica sa pritisnim valjcima.

Postoje dva tipa matrica: u obliku prstena i ravna matrica

Postoje konstrukcije presa sa prstenastom matricom gde se matrica okreće, a valjci ne dobijaju pogon nego se okreću usled sile trenja od sirovine. Druga kombinacija jeste da matrica stoji, a valjci se okrecu po matrici. Sirovina se dovodi odozgo, pada preko valjaka na matricu, koji sirovinu potiskuju radijalno (bočno) kroz otvore matrice. Sirovina izlazi sabijena iz otvora matrice ekstruzijom (istiskivanjem). Matrica može da bude postavljena vertikalno ili horizontalno.

Kod ravne matrice, takođe, postoje dve kombinacije, tj. da se valjci okrecu po matrici koja stoji ili da se pokreće matrica, a valjci se okreću usled trenja sirovine o pokretnu matricu. Sirovina pada odozgo, preko valjaka, na matricu i biva potisnuta valjcima kroz otvore u matrici izlazeći iz otvora istiskivanjem. Matrica je u oba slučaja postavljena horizontalno.

Dakle, za proces presovanja sirovine najvažniji alati prese su matrica i valjci. Sirovina ulazi u prostor za napajanje (presovanje) i podjednako treba da bude razdeljena po otvorima matrice. Na matrici se stvara “tepih” (tanak sloj) od sirovine okretanjem valjaka ili matrice. Preko “tepiha” okreću se valjci pritiskivači i stvaraju sabijen, zgusnut sloj sirovine. Kod prekomernog kotrljanja valjaka stvara se snažan pritisak i dolazi do začepljenja otvora u matrici. Iz matrice izlazi beskonačna nit sirovine, koja se preseca nožem na željenu dužinu. Noževi mogu biti stacionarni ili pokretni u zavisnosti od toga da li se ili ne okreće matrica.

Važne karakteristične veličine kod proizvodnje peleta su odnos presovanja, broj rupa u matrici i otuda upotreba otvorene unutrašnje površine matrice (bez obzira na prilike, tj.mogućnost pristupa). Kod odnosa presovanja podrazumeva se odnos između preseka izbušene rupe i dužine kanala za presovanje materijala. Odnos presovanja određen je u zavisnosti od vrste sirovine za presovanje, da bi se u kanalu za presovanje stvorilo odgovarajuće trenje. Dakle, odnos presovanja zavisi od vrste sirovine, da bi se na taj način proizveo kvalitetan pelet i postigao željeni učinak (proizvodnost) prese. Kod procesa peletiranja drvenaste mase (strugotine ili piljevine) odnos za presovanje obično je između 1:3 i 1:5. Da bi presek izbušenih rupa bio u čvrstom odnosu sa željenim presekom peleta, može da se varira (menja) odnos za presovanje samo preko dužine kanala za presovanje (tj. debljine matrice). Sirovina sa malom snagom vezivanja (lepljenja) zahteva duže kanale za presovanje i obrnuto, sirovina sa velikom snagom vezivanja zahteva kraće kanale za presovanje. Temperatura sirovine u kanalu za presovanje penje se povećanjem dužine kanala za presovanje, pri čemu se povećanjem kanala za presovanje, takođe, povećava tvrdoća peleta.

Po pravilu matrice su koncipirane tačno za određenu vrstu sirovine i ne može da se koristi za drugu vrstu. Parametri presovanja za jednu određenu vrstu sirovine su:

- debljina matrice,

- dužina kanala za presovanje (kroz protivotvor),

- broj rupa (otvora), forma otvora (oblik), presek otvora,

- širina puta za kretanje valjaka za presovanje,

- broj valjaka za presovanje, presek, širina i spoljna površina valjaka,

- forma (oblik) valjaka za presovanje (cilindrični ili konusni) kod prese sa ravnom matricom.

Izvor: Nebojša Golubović, Yubel Inžinjering doo 

Priredio: 

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO

 

 Trg oslobođenja 19, 19250 Majdanpek, Srbija

 

Telefon / Fax: 030/581-155

Mob: 062/553-089

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

 

NorwegianEmbassy
Ambasada Kraljevine Norveške