Potpisani protokoli u oblasti korišćenja biomase

ponedeljak, 27 maj 2013 09:45 Pročitano 27178 puta

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić prisustvovala je svečanom potpisivanju protokola o saglasnosti između opštine Senta i A.D. Fabrike šećera TE-TO Senta i protokola o saglasnosti između firme WindVision Biomassa Operations d.o.o. Belgija - Holandija.

Svečanosti su prisustovali predsednik opštine Senta Rudolf Cegledi, ambasador Kraljevine Holandije Laurent Stokvis, kao i potpisnici protokola o saradnji: generalni direktor A.D. Fabrika šećera Te-To Senta Teodora Deak i predstavnici WV Biomass Operations d.o.o, Jakob Jan i Lazar Lazendić.

Predsednik opštine Senta Rudolf Cegledi je podsetio da će potpisivanjem protokola o saglasnoti sa Fabrikom Šećera Te-To Senta, Opština Senta preuzeti distribucioni toplovodni sistem, a drugi protokol se odnosi na izgradnju energane - postrojenja koja će proizvoditi “zelenu” električnu i toplotnu energiju. Toplotna energija biće predata u daljinski sistem grejanja Sente. Na rešavanju problema daljinskog grejanja u Senti radilo se dugi niz godina, ali pronalaženjem dobrog partnera, toplotna energija biće pristupačnija građanima Sente.

Rok za završetak prve faze radova je 1. oktobar 2014. godine. Završetkom prve faze biće omogućeno da se obezbedi 80 posto toplotnih potreba daljinskog grejanja.Vrednost prve faze investicije je 15,2 miliona evra, a značajno je to što će biti zaposleno 20 ljudi.

Najzanačajniji deo ove investicije je proizvodnja energije uz pomoć poljoprivredne biomase, što će stvoriti još jedan izvor prihoda za razvoj poljoprivrede. Ovom investicijom pomoći će se ukupan razvoj privrede u opštini Senta, ali i pokazati da je ova opština ozbiljna u cilju privlačenja novih investicija.

Ambasador Kraljevine Holandije izrazio je zadovoljstvo brzinom kojom se došlo do potpisivanja sporazuma o saradnji, i istakao da je ovde reč o nastavku saradnje između Vlade Srbije i Kraljevine Holandije u primeni projekta iz 2009. godine, pod nazivom “Vlada Vladi”, na osnovu kojeg se Srbija obavezala da dve trećine energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije bude iz biomase. Korišćenje poljoprivredne biomase je veoma interesantno rešenje, jer se na ovaj način obezbeđuje iskorišćavanje poljoprivrednog otpada, unapređuje se dalji razvoj poljoprivrede, a na kraju umanjiće se štetne posledice na životnu sredinu.

Nataša Pavićević Bajić je istakla da Vlada Vojvodine pruža punu podršku upotrebi obnovljivih izvora energije, a važnost današnjeg potpisivanja protokola o saradnji omogućava rešavanje velikog problema, koji je ova opština imala u proteklom periodu. Veliki značaj za AP Vojvodinu, kao i za čitavu Srbiju je implementacija i početak ovog velikog projekta.

Sekretarka Pavićević Bajić je istakla da su sve aktivnosti ovog Sekretarijata usmerene ka stvaranju što boljeg ambijenta za implementaciju ovakvih projekata i izgradnju savremenih kogenerativnih postrojenja. Ovakvi energetski objekti sa kogenerativnim postrojenjima i sa upotrebom biomase kao energentom, predstavljajun najveći i najvažniji pokretač razvoja Vojvodine, jer su efekti višestruki. Ovi efekti ogledaju se u proizvodnji zelene energije, u dobijanju kvalitetnijeg i jeftinijeg grejanje za građane. Izgradnjom ovog objekta, biće obezbeđena u ovoj opštini mnogo bolja infrastruktura, koja će biti osnov za dalji razvoj industrije. Ovakva postrojenja i primenu nove tehnologije Vlada AP Vojvodine podržava i smatra ih prioritetnim projektima.

Ovom prilikom, istaknuta je važnost načina prikupljanja poljoprivredne biomase, i najavljen dolazak predstavnika Svetske asocijacije za bioenergiju, uz čiju pomoć i iskustvo će se ući u projekat analiziranja stanja u cilju formiranja tržišta biomase radi otklanjanja najvećih problema prilikom ovakvih investicija.

Nataša Pavićević Bajić je rekla da je podrška u okviru upotrebe obnovljivih izvora energije bezrezervna od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, te da se teži da se smanji ukupna energetska zavisnost od konvencionalnih goriva, kao i da se smanje troškovi uvoznih energenata i iskoriste resursi koji postoje u Vojvodini.

Izvor: Poslovno jutro

Priredio: 

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške