SeeEnergy2024 1

Nemačka se fokusira na daljinsko grejanje kako bi zamenila fosilna goriva

nedelja, 25 jun 2023 05:52

District Heating

Planovi za povezivanje 100.000 zgrada godišnje na gradsku toplotnu mrežu

Nemačka se trenutno suočava s intenzivnom političkom raspravom u vezi sa zabranom upotrebe kotlova na fosilna goriva, što je dovelo do vladine koalicione svađe. Međutim, ovaj sukob je usmerio pažnju na daljinsko grejanje - ogromne gradske mreže tople vode, koje bi mogle odigrati ključnu ulogu u zagrevanju zemlje nakon 2030. godine.

Daljinsko grejanje je predstavljeno kao ekonomično i klimatski neutralno rešenje za snabdevanje toplotom zgrada, naselja i čitavih zajednica. Ove mreže cevi s toplom vodom mogu isporučiti čistu toplotu hiljadama domaćinstava istovremeno, za razliku od individualnih toplotnih pumpi koje zahtevaju posebnu instalaciju za svako domaćinstvo.

Nemačka već ima 6,1 milion domova povezanih na mreže za daljinsko grejanje

Nemačka već ima 6,1 milion domova povezanih na mreže za daljinsko grejanje, što čini 14,2% ukupnog sistema grejanja u zemlji. Berlin prednjači u ovoj oblasti, sa više od trećine grada snabdevenog centralno zagrejavanom vodom, čime se pozicioniorao kao grad sa najvećom mrežom daljinskog grejanja u zapadnoj Evropi.

Sada nemačka vlada ima ambiciozan cilj da poveže 100.000 zgrada godišnje na sisteme daljinskog grejanja, kako bi se ostatak zemlje uključio u ovu efikasnu i održivu tehnologiju. Ovi planovi bi mogli obezbediti konstruktivno i klimatski prihvatljivo rešenje za snabdevanje toplotom, bez potrebe za velikim prepravkama zgrada.

Prednosti i izazovi daljinskog grejanja 

Prednosti daljinskog grejanja su očigledne, ali postoje i neki izazovi. Mnoge postojeće mreže daljinskog grejanja još uvek koriste fosilna goriva kao izvore energije, što dovodi do emisije zagađujućih gasova. Međutim, nemačka vlada planira da do 2030. godine 50% daljinskog grejanja bude zasnovano na obnovljivim izvorima energije.

Postoji takođe zabrinutost među potrošačima zbog monopolne prirode daljinskog grejanja, nedostatka transparentnosti u cenama i nemogućnosti promene snabdevača. Stoga, proširenje i regulacija ovih sistema idu ruku pod ruku, a potrebno je uspostaviti razumnu kontrolu cena kako bi se zaštitili interesi potrošača.

Iako još postoje izazovi koji treba prevazići, daljinsko grejanje predstavlja obećavajuću alternativu za zamenu fosilnih goriva u Nemačkoj. Ova tehnologija može odigrati ključnu ulogu u ostvarivanju ciljeva održivosti i smanjenju emisija gasova staklene bašte, dok istovremeno pruža efikasno i ekonomično rešenje za snabdevanje toplotom u gradovima širom zemlje.

Priredio: 

Specijalizovane stručne usluge, koje pruža Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO"

Energetska regionalna konferencija SEE ENERGY 2023, 2-3. oktobar, Novi Sad 

 SEEnergy2023 970x250 1

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške