Video prilog i kratak osvrt na završenu SEE ENERGY 2021 konferencijuPrva regionalna konferencija- Zapadni Balkan u energetskoj tranziciji

ponedeljak, 16 maj 2022 18:10 Pročitano 594 puta

 Gradient Upcoming Events Facebook Cover Poster Banner Landscape 820 360 px 3 min

Snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora i prelazak na zelene energente sve više dobija na značaju, a naročito za vreme energetske krize u Evropi. Suočavanje sa visokim cenama nafte, struje i gasa za posledicu ima sve negativniji uticaj na građane i privredu u Evropskoj uniji.  Na sastanku Evropskog saveta održanog  24. i 25. marta ove godine, saopšteno je da će države članice zajedno sa Evropskom komisijom raditi na zajedničkoj kupovini gasa, vodonika i tečnog prirodnog gasa. 

Region Zapadnog Balkana istovremeno prolazi kroz energetsku krizu i zajednički pristup omogućava lakše finansiranje zelene energije i napuštanje upotrebe uglja, izjavio je zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, Dirk Bušle. 

Peta po redu međunarodna investiciona konferencija SEE ENERGY- Connect & Supply na temu "Zapadni Balkan u susret novim energetskim izazovima" biće održana 12. i 13. oktobra ove godine u hotelu "Sheraton", Novi Sad. 

Organizatori, Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO" i Evropska banka za obnovu i razvoj, EBRD sa podrškom nemačke organizacije GIZ tokom dvodnevnog događaja predstaviće stanje, trenutne izazove, te buduće projekte i potencijalna rešenja u budućoj energetskoj tranziciji celog regiona Zapadnog Balkana. 

Preko 40 energetskih stručnjaka, predstavnika investitora, privrede i najvažnijih državnih institucija iz Srbije, Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije, Slovenije i dr., pričaće o najaktuelnijoj trenutno temi - regionalnoj energetskoj situaciji, cenama nafte, gasa i struje i budućim izazovima, predstavljanju rešenja, tehnologija i izvora finansiranja. 

Austrija je ovogodišnji zemlja partner konferencije i pored austrijskih predstavnika opreme i usluge, događaju će prisustvovati predstavnici kompanija iz Nemačke i Italije. S obzirom na aktuelnost teme, zainteresovanost je velika, te su i teme konferencije raspoređene u dva dana u svim konferencijskim salama hotela "Sheraton" u Novom Sadu.  

 Daljinsko grejanje, solarna energija, cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom, elektromobilnost 

Projektovanje, tehnologija, finansiranje 

Teme su namenjene industrijama, privrednim društvima, poljoprivredi, domaćinstvima, javnim preduzećima i lokalnim samoupravama, a partneri pored EBRD-a su i GIZ, Ministarstvo energetike i rudarstva, Energetska zajednica, Poslovno udruženje Toplane Srbije, Privredna komora Srbije, regionalne asocijacije i udruženja. 

Kotizacija za prisustvo na konferenciji je besplatna, a kompanije koje žele da predstave svoje usluge i tehnologije, svoje predloge tema i radove mogu poslati menadžeru projekta, Jeleni Bunčić na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Priredio: 

biores

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/382 35 33
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške