Video prilog i kratak osvrt na završenu SEE ENERGY 2023 konferencijuKorišćenje solarne energije kroz pristup KUPAC - PROIZVOĐAČ, GIZ koorganizator panel diskusije 14.10., na SEE ENERGY konferenciji

nedelja, 25 septembar 2022 11:43

Kako postati kupac-proizvođač električne energije? Solarni paneli - od ideje, finansiranja i instalacije, zakonodavnih i regulatornih okvira

Građani Srbije i privreda dobili su mogućnost da postanu kupci-proizvođači (prozjumeri) električne energije. Ovaj status omogućava im da mogu da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, ali i da proizvedene viškove, koje ne potroše odmah “skladište” u elektroenergetskom sistemu i “povuku” ih kada im potrošnja bude veća od proizvodnje.

Kako to zaista izgleda u praksi i koji su zakonodavni i regulatorni okviri, prvi koraci, mogućnosti finansiranja i kako izabrati potrebnu tehnologiju i projektanta?

Odgovorima na ova pitanja 14. oktobra, u hotelu "Sheraton" u Novom Sadu, baviće se panel "Korišćenje solarne energije kroz pristup KUPAC - PROIZVOĐAČ" (PROGRAM) u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koji će se održati u okviru dvodnevne investicione konferencije SEE ENERGY- Connect & Supply V 2022 na temu: Zapadni Balkan u energetskoj tranziciji" (13-14. oktobar, Sheraton, Novi Sad)

REGISTRACIJA je obavezna i bez kotizacije, a svoje mesto možete rezervisati popunjavanjem registracionog formulara na sledećem linku - REGISTRUJ SE. Konferencija se održava na hibridan na način, odnosno uz fizičko prisustvo i online putem ZOOM platforme. 

U prvoj sesiji "Zakonodavni i regulatorni okvir u oblasti KUPAC- PROIZVOĐAČ, Ministarstvo rudarstva i energetike, Elektroprivreda i Elektrodistribucija Srbije, kao i Ministarstvo finansija predstaviće trenutne uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača.

INOVACIJE: Lansiranje solarnog kalkulatora - Izračunaj pomoću aplikacije kapacitet svoje solarne instalacije, idejni tvorac, Milena Milosavljević, konsultant za energetiku. 

U drugoj sesiji posvećenoj FINANSIRANJU SOLARNIH PANELA, ProCredit, ERSTE  i OTP banka predstaviće svoje kreditne linije, dok će Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i Ministarstvo finansija predstaviti pomoć države i subvencije u okviru bespovratnih sredstava. O vrednosti osiguranja svakog projekta pričaće nam predstavnik Društva za posredovanje u osiguranju ACB,  ekskluzivni korespodent Aon Korporacije.

SESIJA: TEHNOLOGIJE i inovacije solarnih panela - kompanije EnergyNet, MT Komex i generalni sponzor konferencije kompanija Viessmann predstaviće svoje usluge i tehnologije, ali i iskustvo u dosadašnjoj višegodišnjoj praksi.  

Premijerno na SEE ENERGY

INOVACIJA - Sistem za krajnje korisnike: SE365.com konfigurator - web platforma koja krajnjem korisniku pruža razumljivo i jednostavno obaveštenje. Saznajte više o funkciji, prednostima i sa kojim sistemima grejanja se fotonaponski sistem može najbolje kombinovati i to putem web platforme koja će premijerno biti predstavljena od strane Viessmann kompanije i direktora g. Bojana Grujičkog.

Projekat „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ na SEE ENERGY konferenciji

 RE EE logo sa nazivom

U ime Vlade Savezne Republike Nemačke i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ - Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ sprovodi program „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji” u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije kroz Sporazum o sprovođenju projekta sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Projekat GIZ RE-EE sprovodi se u periodu od januara 2022. godine do decembra 2023. godine i doprinosi ostvarivanju sledećih ciljeva Agende 2030: 

  • COR 7 (Pristupačna energije iz čistih izvora)
  • COR 11 (Održivi gradovi i zajednice)
  • COR 13 (Očuvanje klime)

Opšti cilj GIZ RE-EE projekta je unapređenje pravnog, institucionalnog i tehničkog okvira za veću upotrebu tehnologija održive energije u Republici Srbiji. Glavni cilj projekta je da pospeši korišćenje solarne energije za decentralizovanu proizvodnju energije, kroz podršku pristupu kupac-proizvođač. Projekat će istražiti mogućnosti za instalaciju solarnih fotonaponskih sistema na krovovima za korišćenje sopstveno proizvedene električne energije u domaćinstvima, stambenim zajednicama, javnim i privatnim zgradama.

Opšti cilj projekta biće ostvaren kroz tri komponente projekta:

  • Politička podrška definisanju zakonodavnog i institucionalnog okvira u primeni pristupa kupac-proizvođač kao i podrška uspostavljanju korisnog i sveobuhvatnog sistema upravljanja podacima za obnovljive izvore energije
  • Razvoj standardizovanih tehničkih i finansijskih modela za korišćenje solarnih fotonaponskih sistema u različitim pristupima kupaca-proizvođača (domaćinstva, stambene zajednice, mala i srednja preduzeća, javne zgrade itd.) sprovođenjem konkretnih pilot projekata
  • Izgradnja kompetentnosti i kapaciteta relevantnih aktera kroz podizanje svesti, razvoj obuka i programa za povećano korišćenje solarne energije za sopstvenu potrošnju.

Glavni partner projekta je Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE), koje aktivno podržava veće korišćenje obnovljivih izvora energije. Projekat takođe sarađuje sa zainteresovanim stranama iz privatnog sektora, kao i sa vlastima na regionalnom i lokalnom nivou, preko regionalnih razvojnih agencija i zainteresovanih opština i gradova.

Cilj konferencije je da svim zainteresovanim građanima, industriji i privredi pruži relevantne informacije u potencijalnoj investiciji solarnih panela, predstavi zakonodavne i regulatorne okvire, ponudi projektante i tehnologiju samih fotonaponskih sistema, kao i izvore finansiranja. Događaj je dvodnevan i pored teme solarne energije posebna pažnja je posvećena i na ostale, podjednako važne obnovljive izvore energije - OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja, Zelena tranzicija i obaveze iz zelene agende, Elektromobilnost. 

Priredio: 

SEEnergy2023 970x250

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške