Izgradnja kapaciteta za formiranje Regionalnog centra za distribuciju biomase

petak, 20 septembar 2013 10:50 Pročitano 12898 puta

Tokom 18 meseci koliko projekat traje, Resurs centar će u saradnji sa partnerima na projektu: Nacionalnom asocijacijom za biomasu SERBIO, Udruženjem šumovlasnika opštine Majdanpek i udruženjem Kapetana unutrašnje plovidbe Srbije iz Donjeg Milanovca, raditi na formiranju regionalnog centra za distribuciju biomase i ogreva na bazi drveta. Osim nabavke potrebne mehanizacije, planirana je i obuka nezaposlenih za rad sa drvnom biomasom od kojih će neki biti angažovani za rad u stovarištu.

Zadak Regionalnog centra za distribuciju biomase i ogreva na bazi drveta je da unapredi transparentnost i fer trgovinu ogrevom, pa će kupci osim podataka o zapremini (kubikaži) dobijati i podatke o kaloričnoj vrednosti odnono udelu vlage u drvetu koje kupuju.

Osim toga, zadatak projekta je i da započne aktinvosti na osnaživanju i promociji rečnog transporta kako bi se biomasa i ogrev Dunavom transportovao do Vojvodine i dalje u zemlje Evropske unije.

Projekat je od izuzetnog značaja za razvoj ruralnih sredina i podizanje životnog standarda sela u Donjem Podunavlju i na Homoljskim planinama, budući da se šumarstvom uglavnom bave meštani tih sredina. Opština Majdanpek je opština sa najvećom pokrivenošću šumom u Srbiji (oko 67% teritorije je pod šumom).

- Pogledajte video reportažu o mogućnostima socio-ekonomskog razvoja zajednica upotrebom biomase u sistemima grejanja.

Priredio: 

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/382 35 33
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške