Video prilog i kratak osvrt na završenu SEE ENERGY 2023 konferencijuSvi tržišni lideri elektromobilnosti na jednom mestu - Srbija treba da iskoristi tehnologiju i znanje iz Evrope, SEE ENERGY konferencija

utorak, 18 oktobar 2022 08:39

2 min

Srbija treba da iskoristi tehnologiju i znanje renomiranih kompanija iz Evrope u oblasti elektromobilnosti na našem tržištu - zaključak je panela "Elektromobilnost, izazovi infrastrukture i tehnologije punjenja" održanog 14. oktobra u okviru dvodnevne SEE ENERGY konferencije u Novom Sadu. 

Izuzetno konstruktivan i dinamičan panel održan pod moderacijom Nevene Đukić, urednice Energetskog portala u kojem su svoje znanje, iskustvo i informacije sa prisutnima nesebično podelili Darko Zeljković iz kompanije Schneider Electric, Dejan Dešić - ABB Srbija, Dejan Milovanović - Siemens Srbija i Miloš Kostić, Charge&GO – regionalna platforma za punjenje električnih automobila. Svoj doprinos, primere dobre prakse i buduće projekte predstavili su i prof. dr Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Smiljković , član Izvršnog veća ProCredit banke, kao i Darko Jurišić, rukovodilac tehničkog sektora  GSP iz Novog Sada. 

E- punjači neophodni za razvijanje turizma u Srbiji 

"Infrastruktura za ovaj vid transporta je veoma važna, posebno ako se posmatra sa aspekta turizma, s obzirom da turistički i ugostiteljski objekti nemaju adekvatnu infrastrukturu" istakao je prof. dr Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam. "Mora se raditi na razvoju mreže električnih punjača jer će to uticati na to da više turista poseti našu zemlju"

Subvencije za nabavku električnih punjača i automobila turističkim objektima

"U cilju što boljeg razvoja turizma sprema se budžet iz kog će se finansirati nabavka što punjača, što elektičnih automobila",  istakao je Ivanišević. Ideja je da punjači budu postavljeni u turističkim mestima i lokacijama koje su zanimljive stranim posetiocima. Kako kaže, sledeće godine vlasnici turističkih objekata, dostavljači hrane i sličnih delatnosti vezanih za turizam imaće prednosti prilikom prijavljivanja za subvencije u iznosu od po tri miliona dinara koje će moći da koriste za kupovinu punjača ili električnog vozila.

10 električnih autobusa u Novom Sadu sa Siemens punjačima - mart 2023. 

Dario Jurišić, rukovodilac tehničkog sektora GSP Novi Sad predstavio je pilot projekat i najavio elektrifikaciju gradskog prevoza u Novom Sadu - 10 autobusa na elektični pogon koji će prema planovima stići u martu 2023. godine. Osim autobusa nabavljeni su i punjači, tri brza punjača marke Siemens,  koji će biti postavljeni na određenim lokacijama u Novom Sadu, dok će pet sporih biti instalirano u garažama ovog preduzeća.

Dejan Milovanović, Sales manager u okviru Siemens Smart Infrastructure/ E - mobility, ističe da kompanija Siemens u ponudi ima i punjače velikih snaga od 150 do 800 kilovata za punjenje autobusa i kamiona. Kako je istakao, svi električni autobusi koji će saobraćati Novim Sadom imaće mogućnost pantografskog punjenja, što praktično znači da ukoliko se jedan od njih pokvari on “ispada”, dok ostali mogu neometano da saobraćaju. Aktivna širom sveta, kompanija je fokusirana na pametnu infrastrukturu, distribuciju energije i energetske sisteme, kao i na automatizacijiu i digitalizaciju u procesnoj i proizvodnoj industriji. Siemens spaja digitalni i fizički svet i podstiče svoje kupce da transformišu svoje industrije i tržišta unapređujući živote milijardi ljudi svuda u svetu.

Fokus na sigurnom i bezbednom napajanju- Schneider Electric

"Srbiji trenutno najviše ima instaliranih AC punjača kompanije Schneider Electric i to u hotelima, stambenim objektima, tržnim centrima i kompanijama", istakao je Darko Zeljković koji se posebno osvrnuo na to da punjači postaju bezvredni ukoliko nema dovoljno napajanja i ističe da je trenutno veliki fokus upravo na tome. Kako kaže, neophodno je razvijati mrežu punjača za koje treba obezbediti energiju koja će se iskoristiti na najbolji način. Punjači Schneider Electric mogu biti postavljeni u objektu ili na otvorenom, kako u stambenim blokovima, poslovnim zgradama, javnim garažama, hotelima, tako i na privatnim parkinzima i na ulici. Instaliranjem GPRS modema imaćete i dodatnu prednost da nadzirete vreme i način upotrebe punjača.

Razvoj punjača za kamione i dostavna vozila koja putuju na duže destinacije - ABB

Dejan Dešić, rukovodilac segmenta infrastrukture, zgradarstva i transporta u kompaniji „ABB Srbija” izjavio je da je kompanija instalirala prve punjače u Srbiji i da u ponudi imaju i spore i brze modele koji su mogu videti i koristiti širom zemlje. Ističe da kompanija dugi niz godina radi na razvoju elektromobilnosti, kao i da trenutno imaju najbrži punjač na svetu od 360 kilovata - Terra 360.   

Vaš električni automobil  - mala elektrana, VEHICLE to GRID (V2G)

"Svaki naš automobil će biti mali izvor energije, mala elektrana koja omogućava da se energija vrati u električnu mrežu iz baterije električnog automobila"- izjavio je Dešić. Vaš električni automobil  proizvodi energiju za sopstvenu upotrebu, ali višak nepotrošene energije može da vrati u mrežu ili da iskoristi u druge svrhe, npr. za rad vaših kućnih aparata. Ovakav jedan projekat je uspešno postavljen na probu u Francuskoj. Pitanje je vremena kada će stići u ostatak sveta, ali i kod nas. Energiju treba koristiti tamo gde se proizvodi ili je negde pohraniti za kasniju upotrebu. Stoga, sa rastom obnovljivih izvora naš energetski sistem mora se prilagoditi i obezbediti nove načine za balansiranje i skladištenje energije.

U naredne tri godine 200 brzih punjača na putevima R. Srbije  - Charge&GO

Miloš Kostić, iz kompanije Charge&GO objašnjava da je još 2014. godine imao ideju i želju da počne sa postavljanjem punjača za električna vozila, ali da je tek 2017. to uspeo da ostvari. Prvo je počeo sa instalacijom punjača, da bi 2019. lansirao prvu regionalnu digitalnu platformu za punjenje električnih automobila Charge&GO. Kako ističe u našoj zemlji trenutno ima 617 registrovanih električnih automobila, a aplikacija 677 registrovanih korisnika od kojih su 60 odsto stranci.

“Uspeli smo da napravimo novi segment, investiramo u razvoj infrastrukture. Kompanija Charge&GO do sada je na više od 40 lokacija na putevima i autoputevima Srbije postavili elektropunjače snage od 22 do 180 kW, a do kraja godine mreža će pokrivati čak 100 punjačkih mesta, na kojima će sve više biti ultrabrzih punjača veće snage. Naš plan je da 1. januara 2023. godine u rad pustimo novu aplikaciju”, objašnjava Kostić.

Punjači za sve - ProCredit banka

"Mi smo ispred svih naših objekata postavili punjače, koji su slobodni za naše klijente i za sve građane koji koriste električne punjače" izjavio je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke. ProCredit banka prva u Srbiji je uvezla električni auto i to 2016. godine, a danas im je gotovo cela flota “električna”. Intenzivno su radili na razvoju mreže, tako ispred svake filijale imaju punjač koji mogu da koriste kako klijenti banke, tako i građani, a nekoliko punjača postavili su prometnim i važnim mestima i oni mogu slobodno da se koriste. Osvrnuo se i na to da su na krovu zgrade centralne banke postavili solarnu elektranu, a 2018. godine ProCredit banka je postala prvi veliki kupac zelene energije od EPS-a sa garancijom porekla.

Svi smo na istom putu ka zelenoj tranziciji 

Srbija treba da iskoristi prisustvo renomiranih kompanija na tržištu. One svoju tehnologiju i znanje iz Evrope mogu da prenesu ovde i sinergija kompanija ABB, Siemens i Schneider Electric je veoma značajna, jer idu ka istom cilju i svi smo na istom putu - a to je davanje najboljih mogućih rešenja i tehnologija u zelenoj tranziciji koja je ozbiljan i veliki državni projekat. Bez novih izvora obnovljivih izvora i nove zelene energije i razvoj elektomobilnosti ne može da ide po planiranom planu i brzini. Neophodno je proaktivno uključenje OIE sistema na elektroenergetski sistem i izgradnja novih kapaciteta za proizvodnju i korišćenje energije, 

"Panel elektromobiilnosti je ove godine premijerno održan na SEE ENERGY konferenciji i svakako ćemo ubuduće više pažnje posvetiti ovoj značajnoj temi", izjavila je koordinatorka projekta Jelena Bunčić. 

Priredio: 

SEEnergy2023 970x250

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške